Aktuality a novinky

Nadace rozdělila čtyři miliony církvím

Velehrad - Zástupci více než stovky církevních organizací se v neděli 27. listopadu 2011 odpoledne sešli ve Slovanském sále Stojanova gymnázia ve Velehradě. Uherskohradišťská Nadace Děti-kultura-sport zde totiž udílela šeky a smlouvy pro financování jejich projektů. Slavnostní akce se účastnily také významné osobnosti celého Zlínského kraje.

„Díky církevnímu grantu můžeme být nápomocni při projektech, jakými jsou rekonstrukce kostelů a jiných církevních památek, pořádání akcí s církevní tematikou nebo činnosti nejrůznějších církevních organizací,“ uvedla výkonná manažerka nadace Gabriela Jelínková.

Církevní grant Nadace Děti-kultura-sport poskytuje již od roku 2006. Zájem ze strany žadatelů je stále vysoký. To dokazuje i fakt, že si letos v rámci církevního grantu zažádalo 117 žadatelů o více než 9 milionů korun. Podporu nakonec získalo 107 subjektů, mezi něž se rozdělily čtyři miliony korun. O církevní grant si mohou žádat všechny církve sdružené v České biskupské konferenci a také církve sdružené v Ekumenické radě církví České republiky v celém Zlínském kraji.

„Za dobu existence církevního grantu jsme uspokojili již stovky žadatelů. Jsem ráda, že finanční prostředky pomáhají například při opravách či pořizování kostelních zvonů a oltářů, božích muk a křížů stejně jako při rekonstrukcích varhan a dalších projektech,“ doplnila Jelínková.

V rámci slavnostního odpoledne byla i tentokrát udělena speciální Cena nadace. Komise složená z osobností církevního života a správní rady nadace rozhodla o tom, že se jejím držitelem stane Filip Macek, který se téměř celý život zapojuje do církevního života. Filip Macek je zástupcem ředitele Stojanova gymnázia ve Velehradě, varhaníkem velehradské farnosti a v neposlední řadě vedoucím několika sborů.

Nadace Děti-kultura-sport již více než deset let pomáhá tam, kde je potřeba. Za dobu své existence podpořila tisíce subjektů i soukromých osob.

Fotografie naleznete zde.