Podpora lidové kultury

Nemalá část finančních prostředků z Nadace SYNOT ( dříve Nadace Děti-kultura-sport ) směřovala na podporu uchování místní tradiční lidové kultury.

Výsledkem toho byla nejen podpora množství folklorních souborů, cimbálových a dechových muzik a jiných složek, ale také velmi úzká spolupráce na pořádání jedinečné akce svého druhu - tradičních Slováckých slavností vína a otevřených památek.

Tuto velkolepou přehlídku bohatosti a pestrosti slováckého folkloru a místní vinařské kultury iniciovala v roce 2002 právě Nadace SYNOT ( dříve Nadace Děti-kultura-sport ) a její zřizovatel pan Ivo Valenta. V roce 2008 nadace zřídila speciální Folklorní fond. Díky němu se mikroregiony a samostatné obce či města Slovácka, které se prostřednictvím krojovaných zapojily do slavnostního průvodu Slováckých slavností vína a otevřených památek, dělily o 5 milionů korun.

Peníze vynaložené tímto směrem pomohly například folklorním souborům s pořízením nových krojů a nákupem hudebních nástrojů či k účastem na festivalech.